Auni's FotoPage
;
By: farhana faizal

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]
Saturday, 31-Jan-2009 08:10 Email | Share | | Bookmark
HIjrah

Hari ini dengan rasminya, kami anak beranak berpindah ke alam baru...sebenarnye kami dah lama berpindah. Cuma 'rumah'nya masih dalam constructions, so nak undang tetamu tu agak malu skit. Ni pun sekadar belajar apa patut jer. Jemputla ke teratak baru kami di http://auni06.blogspot.com

Kami berpindah kerana server ini dimiliki oleh Israel. Sekadar mana yg boleh kami boikot, kami pasti akan cuba lakukan. Jihad kecil2an. Mudah2han usaha yg kecil ini mampu mengubah apa yg terjadi di Palestine.

Bertemu di dunia Bloggers!


Thursday, 8-Jan-2009 16:02 Email | Share | | Bookmark
Nasi Kerabu Soton

hahahha...saje nak tepek nasi kerabu ala UK. kuikuikui...sodap jugak tau...buat kali ke-2 masa birthday ibu.

Layannn...



Ulam2man (mixed herb+taugeh+serai),
ayam tergolek+kuah kuning tuh(bwg kisar+serai titik+serbuk kunyit+santan+gram+gula+cili boh skit bg pedas),
sambal belacan nenas (tahler org kelate yg bg nih-sodap) ,
keropok ikan, and tuna flakes (goreng sangai sampai kering masukkan bawang hiris+titik serai+gram+gula),
nasi merah (msak nasi titik kan serai-sedap bau)

Selamat Mencuba! hahahah...


Saturday, 3-Jan-2009 12:00 Email | Share | | Bookmark
Hari2 yg berlalu...

 
 
 
View all 7 photos...
Entah kenapa, cuti kali ni betul2 ibu manafaatkan bukan dengan membca buku tapi ke lain...dalam sejarah hidup, ni kot masa yg paling byk dihabiskan dengan window shopping.. padahal bukan rajin pun ibu...tapi ni gara2 mak ndak ler nih...mula2 window shop jer...pastu melarat menyopping segala...galak...rase nya within these 2 weeks, 4 digits gak berabih...tapi dapatkler brg2 yg berguna...ehe...sedar diri ni!

ni hadiah dr ayah.. masa birthday ibu. hahaha..selama disini tolak sebulan jer ibu pakai jam tangan...selain nye bergtg pada jam hp... ganti bateri pun, cepat je mati jam..(makan bateri ke hape, dahler mahal.... )..akhirnya, ayah gak yg kena belikan ibu...hehhehe...best2

emm..selebihnya tak yah ler nak cite..sama jer. abes shopping barulah rase duit tu kurang dah dalam akaun...hahaha...tapi rase puas la..sbb ibu bukan beli brg2 yg tak guna...dapatla gak ibu beli pc baru,etc...hahahha...saje nak memeriahkan suasana mega sale...tapi mak ndak mmg bergalak sakan ooo beli....hehehe

malas la nak cite pasal tu lagi...nak cite pasal aunis ibu plak ni... yg semakin mengerti apa yg berlaku sekeliling....

KAKAK FIKRIYAH



Mak ndak kate semakin mengada2..sejak ibu die jarang ke school..sebelum cuti panjang ni plak, semua demam so ibu tak ke school...jadik tido, bukan ibu ngan adik, tapi dengan akaknye plak..kakak plak asik berpeluk je tido ngan ibu, takut ibu lari kot....heheheh.. sbb mmg selalu pun ibu buat camtu utk ke school...

skang ni kakak asik membebel je 24 jam. nak wat canme dah ade keturunan tu kan...hahahah...ayah yg kuat berbual pun dah tak terlayan...die suka tanya, "ape ni bu", "ibu masak ape tu bu", "ibu nak buat ape tu bu"...etc..dan bila kite reply...dia akan ckp.." oooo..ingatkan apa tadi bu...", "ooo...ingatkan bu masak ape tadi bu..." walhal diepun tak tahu kot... ..

ada satu hari tu..dari tangga atas(waktu tu ayah tgh basuh pinggan kot kat bawah) die bleh menjerit tanya ayah..."ayah..ayah..cucu (susu) adik dah abes, cucu kakak da abes, pers (pampers) akak dah abes, pers adik dah abes..,ayah..ayah..(sbb ayah di tak sahut ape2), ayah ade weit tak (duit)..beli kat ASDA (mcm giant la kat mesia)..bu tak de weit..mak (mak ndak die la) takde weit, adik takde weit..kakak pun takde weit...ayah ade weit tak? (ayahdie plak tak sahut2 budak ni tnaye..)..ayah...ayah...ayh dengar tak (tak tahu nak tulis bahasa pelat die)..." terburai gelak ibu...!

kakak..kakak...letih semua org nak layan ckp die..tapi nilah peringkat pembesaran yag dilalui semua budak rasenya...skang ni baru nak train kakak utk buang air kecil/besar kat toilet..dulu susah gak..sbb nak biarkan tak pakai pampers susah...kapet semua sini. terkucil karang payah plak..skang dah pandai ckp la..cuma sbb die sok dok dalam toilet tu, tak kencing berak pun die ckp nak kencing berak...so, bertapa jelah dalam toilet tu tggu time die sampai...tu pun nak latih yak dalam potty payah gak..die cm geli tuh..tapi bile motivate ngan kate2 "kalo akak nak gi school tak leh pakai pampers..nnt cikgu marah..." nnt die pun sambut.."ooo..kakak kena yak kat tmpat yak kakak eh.."..ye jelah..tu yg die agak ok sket nak dok kat potty tu...bolehla..biasalah akan take times skt la kan...tggu jelah seterusnya...

ADIK FAQIHAH



Adik pun dah semakin byk peningkatan..dah 10 bulan dah ni...hehehe...makan? tak nak bubur2 dah..(dulu2 pun mmg tak mau da sngt) .. ibu ngan mak ndak punye lah buat bubr special utk adik, tak byk dimakannya. apa yg kita makan, itulah yg dia nak. Kalo lambat sket suap ke mulut die, alamat naik geram la member..bila geram die akan merengek sambil mengenggam kedua2 tangan die..(dapat imagine tak)..geram la tu! ..so, ape saje yg ibu dan mak ndak makan, masuk jugak ke tekak dia. laju plak tu sampai tak menang tangan. Bukan setakat nasi butir2 jer, kek, buah2han, makan nasi dgn sup la, coklat+aiskrim (tak galakkan), mee goreng, cekodok, keropok ikan, udang, cheese, spinach pasta with white source (favorite) dsb...pendek kate ape yg kite makan, die pun main belasah jer...tak bg nnt nak nangis..tapi jaga2 jugakla..takut tersekat kat tekak la plak. ..so far, sambal tumis ibu je tak masuk lagi kat tekak adik..hahahha...

minum dah minum guna cawan la..paling suka air mineral ngan perisa la..hehehe..pandai pilih tuh. klao bg air masak biasa, hampeh nak minum, bg la mineral ngan perisa sket tuh, laju minum. skang ni ibu mula campurkan susu adik ngan fresh milk. kalo adik da boleh jln fresh milk je, selamat la ibu...heheh..murah sket la..kalo nak bg kat akak, hemmm..hampeh la..

hehhehe,...ni salah satu gaya org yg tertido.....adik ni kalo nak main, main jer..sampai kan menyangap2 pun tak sedar diri..kalo dibaringkan, sepantas kilat die bangun...mcm sayang sgt kalo tertido...akhirnya ni lah jadiknye, mana2 je die boleh tertongeng...heheheh.. gambo ni dalam gelap ni...kalo tak gelapkn bilik , jgn harap ler nak tertido kan...hehehhe

die pun dah pandai 'baca' buku...alamat koyak ler..takpelah..seb baik buku murah+ade magazine shopping kakak yg free je kan...



harap2 budaya membaca tu sampai ler ke besar...heheh bukan jadik macm ibu and ayah ni...kuikuikui...

satu lagi perkembangan paling latest. just beberapa hari yg lepas, adik dah pandai merangkak. aritu mengesot pun kebelakang, pastu jap kedepan, satu hari angkat punggung, letak je, merangkak da...yg paling mengerikan...ibu dan mak ndak tak sangka kemampuan adik merangkak selaju itu. luruh jantung sekejap bila mak ndak tinggalkan adik sorang dalam bilik atas degn pintu terbuka dgn niat kalo adik menagis ibu boleh dgr dr bawah (ibu dan lain2 berada kat dapur bawah-masak)..makndak plak bawak towel then masuk toilet atas nak mandi.. tetiba ibu bole terdengar mak ndak menjerit2 dr atas. terkejut..ibu pun naik...rupanya adik dah ketuk2 pintu bilik air, mak ndak dah pegang tangan adik dr dalam bilik air (makndak dalam keadaan tak bersedia-heheh)..bukan ape, sebelah je tu dah tangga..kalo la adik decide nak pi main kat tangga, tak ke haru tuh..alhamdulilah...adik dilindungiNya



hehhe...adik ni selalu gak gaduh ngan kakak..eh actually kakak yg cari gaduh. selalu adik main sorang2 kalo tak dikacau tak dela nak mengamuk kan adik?..adik rajin gak bercakap..bila kite tanya, die respon gak dengan muka2 mcm ckp sesuatu ngan kite,tapi sorilah dik, ibu tak pandai bahasa german...huhuhu..so tak paham..tapi layan jelah...


satu lagi yg adik bengang bila adik nangis sket je, kakak dah mula la bising.."adik ni nak pe..nangis je, kasi cucu taknak...nak ape..(dgn bahasa pelat die la) " walhal bukan ibu bg susu pun lagi..tapi tu la ayat die bila adik nangis...bising je akak kan dik?
Apapun, dok bercuti pjg kat umah pun best melayan anak2 yg semakin keletah...hehehhehe.....Apa plak jadik ngan study ibu???? cite kendian plak..


Saturday, 20-Dec-2008 18:11 Email | Share | | Bookmark
OXFORD (15 Nov 08)

 
 
 
View all 14 photos...
ahhaha..ni la trip bulan lepas. pergi ke oxford plan nye nak ke university of oxford saje. tp tak kesampaian..yg sampainye ke lain. takpelah..actually pegi ni pun separuh hati jer..keadaan tak berapa stabil...tapi saje pegi jugak memandangkan lama tak pandang keluar....

perjalanan sejam lebih jugak la...tp berada di oxford cuma sejam saje. janji sampai je dah la...mase tu byk masalah nak melanda. ingtkn bile kuar lupela..namun, tak jugak. tu pun park kat bandar die cuma sejam..dalam mase tuh berjalan je....ikut kaki melangkah..cuma bergambar depan university oxford press je...hahahha..janji ada oxford...tekanan punye pasal...ape la ibu ni



tapi university die mmg pelik la...bangunan fakulti nya tepi2 jalan bandar tu jer..aduh..lalu jugak la..


Saturday, 20-Dec-2008 17:47 Email | Share | | Bookmark
Selamat hari lahir Ibu

 
 
 
View all 6 photos...
happy birthday to me...

alhamdulilah. masalah semakin nampak jalan keluarnya, namun ibu masih berdebar menanti pengakhirannya nnt. mudah2han dipermudahkan.

hepi..alhamdulillah..walaupun seminggu tak berapa sihat dengan flu dan batuk yg agak teruk jugakla. cuma tidaklah demam panas seperti bulan lepas. tapi berjangkit plak dengan aunis ibu. apa nak buat.....

takda ape yg dibuat melainkan masak nasi kerabu london jelah...gambar akan diupload kemudian..hehhe..saje je masak nak pulangkan bekas2 org sekali kan. takda birthday cake sebab selalunye cake2 tersebut akan dibuang juga berbulan akan datang. so, tak perlu cake2 segala. cukup la sekadar ingatan dr org2 yg tersayang...hehe...pada sape2 yg rase nak bg hadiah kan...ibu nak mtk juga....hadiah doa agar urusan ibu dipermudahkan...bg hadiah doa tu pun dah cukup bahagia...serius. dalam keadaan skang ni, lain tak penting melainkan doa kejayaan ibu...

MUDAH2HAN PHD INI LAH REZEKI IBU...AMIN.


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net